Welkom bij

Proost

Zierikzee

Een wereld vol

Wijnen

Uit alle landen

Een fijne selectie

Whisky's

Verkrijgbaar in de winkel

Een bijzonder speciaal

Bieren

Assortiment

Een mooie selectie

Koffie en thee

smaakvol genieten

Nady's

Wijnreis

Bourgogne

Nady's Wijnreis - Bourgogne

Van Bordeaux, ga ik door naar een ander bekend wijngebied, de Bourgogne, wat in het oosten van Frankrijk ligt. Bijzonder is hier dat dankzij de monniken – die vanaf ongeveer de 10e eeuw tot aan de Franse Revolutie in 1789 de wijnbouw in handen hadden – de wijnbouw in Bourgogne is blijven bestaan. Zij brachten de sterke en zwakke punten van de sub gebieden in kaart aangaande de bodemkwaliteit, ligging ten opzichte van de zon, opname van water door de bodem, wind en neerslag. Hierdoor zijn de wijngaarden onderverdeeld in percelen die kadastraal zijn vastgelegd.

Bij de Bourgogne hoort ook de Beaujolais, vaak wordt dit als apart gebeid gezien en dat is zeer terecht. Want de bodemsamenstelling en de wijnbereiding verschillen van elkaar, maar het hoort bij de Bourgogne. Beaujolais staat vooral bekend om zijn Beaujolais Nouveau ook wel Beaujolais Primeur, het vinificatieproces van deze wijn gebeurt in een versneld tempo zodat deze op de derde donderdag van november in de winkels ligt. Kenmerkend is de frisse en fruitige smaak van de wijn, die niet langer dan 6 maanden bewaard kan worden. Afgelopen november hadden wij geen Beaujolais Primeur. Dit jaar misschien wel, wat vinden jullie?

In de Bourgogne zijn de winters koud en de zomers warm. Vooral in de winter en het voorjaar kan er veel neerslag vallen, de bodem moet dit goed kunnen opnemen. In de basis heeft de Bourgogne een bodem met veel kalk, wat zorgt voor de ideale waterhuishouding en bovendien de wijn een bijzonder karakter geeft. De bron van calcium in een kalkbodem levert een juiste zuurgraad en zorgt voor minder stikstof wat weer gunstig is voor de wijn. Bourgogne is verdeeld in 5 wijngebieden, Basse-Bourgogne – waar de bekende Chablis wijnen vandaan komen – Côte d’Or, dit is dus niet alleen chocolade 😉, Côte Châlonnais, hier is de belangrijkste wijn de Crèmant de Bourgogne, Côte Mâconnais, is genoemd naar de stad Mâcon en in het zuidelijkste gedeelte de Beaujolais.

Om te proeven heb ik gekozen voor 2 wijnen: Van de witte wijn natuurlijk een Chablis, dat was ook nog blijven hangen: Chablis is altijd gemaakt van Chardonnay druiven. De Domaine des Genèves Chablis van €13,99 per fles 75 cl . Ik had van te voren een heel volle en romige wijn verwacht maar werd positief verrast met een heel frisse, fruitige maar rijke wijn met hints van citrus en een lange maar zachte afdronk. Lijkt mij erg lekker bij gamba’s of vis.

En voor de rode wijn heb ik de Chanson Pinot Noir van €18,99 per fles 75 cl gekozen. Wederom een verrassing, ik had een redelijk droge wijn verwacht, maar niets iets minder waar. Ik vind het een erg toegankelijke en mooie wijn, zacht, smaakvol en fruitig. En ook de afdronk is erg fruitig. Echt een aanrader!


Eind maart de derde bestemming... Loire

Terug


Nieuws Updates?

Abonneer op onze nieuwsbrief om maandelijks nieuws, updates, speciale aanbiedingen en exclusieve kortingen te ontvangen.